Yüksek Frekans ile Sebze ve Meyve Kurutma

Gıda ve Gıda Dışı Ürünler İçin Yüksek Frekans Dalgaları ile Kurutma Teknolojisi

Gıda ve gıda dışı ürün, farmasötik ve kimya materyallerinin kurutulması için en yeni teknoloji, yüksek frekans dalgaları ile kurutma sistemleri üretmekteyiz.

Mikrodalga veya yüksek frekans enerji kullanımı, askeri sanayisi ve tarım alanı uzmanlarının ciddi buluşlarından biri olup dünyada benzeri uygulanması bulunmayan bir teknolojidir. “BEREKET” şirketi, modern teknolojik hatları ve tasarruflu teknolojiler üreticisi ve tedarikçisidir.

Yüksek frekans dalga ve vakum yöntemi birleştirerek daha yüksek, kaliteli ürün elde edilmesini sağlar. Bununla birlikte mikrodalga kullanımının yaygınlaşması, mikrodalga ısıl işleme uygun özel kaplar ve ambalaj malzemeleri teknolojisinde de gelişmeler olmasını sağlamıştır.

Mikrodalga Teknolojisinin Gelişimi

Mikrodalga fırın satışları son 8-10 yıldır Amerika’da ve son yıllarda da diğer ülkelerde artmıştır. Mikrodalga fırınlarda hazırlanmak üzere tasarlanmış ve ambalajlanmış gıdalar büyük bir pazar payına sahiptir. Bu pazar payında, porsiyon olarak paketlenmiş gıdaların mikrodalga ile pastörizasyonu ve sterilizasyonu istenen etkiyi gösterirse önemli bir artış beklenmektedir.

Mikrodalgaya dayalı işlemlerin kabulü gelecekteki gıda fabrikalarının tasarımını etkileyecektir. Küçük alan gereksinimi ve düşük işçi ihtiyacı süreç ekonomisinde büyük bir etkiye sahiptir. Makarna kurutucuları yer ihtiyaçlarını 3-4 kat, üretimi azaltmaksızın küçültmüşlerdir.

Meyve ve Sebze Kurutma

Meyve ve sebze kurutulmasındaki en önemli özelliklerden biri, kurutma için gereken ısının ayarlanması ve düşük sıcaklıkta (40 °C) kısa sürede (6-8 saat içinde) kurutulmasıdır. Düşük sıcaklıkta kurutulması, önemli maddelerin ısı etkisi altında parçalanmasını önlemektedir. Örneğin, vitaminler grubunun parçalanmaması.

Vitamin ve mineral maddeler kaybı olmadan, yüksek kalitede gıda kuru ürün elde etmek için sıcaklık 60 °C'yi geçmemelidir. Otlar ve bitkiler, kendi terapötik özelliklerini kaybetmemesi için, düşük sıcaklıkta, 40 °C’de kurutulmalıdır. Böyle bir kurutma, yalnızca mikrodalga kurutma aracılığı ile mümkündür.

  • Isı hacmi boyunca eşit olarak gerçekleşir.
  • Enerjiyi seçici olarak daha nemli ve soğuk bölgelere harcar.
  • Maksimum homojen ısıtma sağlar.
  • Diğer kurutma yöntemlerinin tüm avantajlarını içerir.

Karakteristik Özellikler

Mükemmel Kalitede Bitmiş Ürün

“BK-YFD” ünitesinde kurutulmuş gıda ürünleri, daha zengin renk ve hoş koku elde edilir, önceki yaş haliyle karşılaştırdığımızda. Bu nedenle, kurutma esnasında ürünün hacmi azalır, ama tüm bileşenler sorumluları tat, renk ve hoş koku hemen hemen tamamen korunur.

Kondense Saklanması

Üründen buharlaşan nem, iz bırakmadan kaybolmaz; özel tasarlanmış kurutma kamerasında kondense olur ve tanklara doldurulur. Kondense olan buhar değerli ve yararlı bir üründür.

Yüksek Frekans Dalganın Avantajları

1. Yüksek İçeri Girme Gücü

Mikrodalga kurutma yöntemlerinin temel olarak diğer geleneksel kurutma yöntemlerinden farkı hacimsel ısıtmasıdır. Isı ürün içine yüzeyden nüfuz etmez, içerisine ve yüzeyine nüfuz eder. Ürün neminin muntazam şekilde dağılımını sağlar. “BK-YFD” ürün kurutma ünitesinin önemli avantajlarından birisi, ünitede ısı elde edilmesi herhangi bir ısıtıcı kaynağından sağlanmıyor, ısı kaynağı ürünün kendisidir. Kurutma homojenliği, ürünün su ile temasında geri kazanma oranını pozitif şekilde önemli bir artışla etkiler.

2. Düşük Sıcaklıklarda Kurutma

Hammadde kurutulması düşük sıcaklıklarda mümkündür. Bu durumda, üründe maksimum miktarda vitaminler korunur ve tıbbi bitkilerde terapötik özellikler kaybolmaz. Yüksek frekans dalga ve vakum birleşimi ürünü oksijensiz yani oksidasyon olmadan kurutur. Birçok çalışmalar yapılmıştır, yüksek frekans dalgalar ile kurutma yöntemi diğer kurutma yöntemlerinden daha avantajlıdır.

Avrupa üniversitelerindeki bilim adamları, yüksek frekans dalga yönteminde kurutulan ürünü ekspertize ettiler. Sebze, meyve ve et ürünlerinde vitamin içeriği seviyeleri kontrol edildi. Sonuç, tüm beklentileri aştı; en değerli C vitamini %75-98 oranında korunmuştur (her türlü ürünlerin içerik özellikleri saklanmıştır). Geleneksel kurutma yönteminde kurutulan ürünlerdeki vitamin içeriği seviyesi oranı %38-60’dır.

3. Mikrodalgalar ile Kurutulmuş Ürünlerin Diğer Avantajları

Mikro-dalgalar ile kurutulmuş ürünler, doğal bir renk, taze koku, yüksek mikrobiyolojik saflık ve daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Bu faktörlerin kombinasyonu, mikrodalga yöntemi ile kurutmayı seçerken belirleyici olmaktadır.

Ekipman Malzemeler

Adı Adet
1. Mikrodalga Jeneratörü 1
2. Su Soğutucu Ünitesi 1
3. Vakum Pompa 1
4. Kontrol Pano ve Otomasyon Sistemi 1
5. Teflon Tabanlı Plastik Kasalar 600
6. Kurutma Fırını 1

Teknik Özellikler

Adı Parametreler
1. Hammadde üretim kapasitesi (ürünün yoğunluğu, dilimlenmesi ve nem oranına bağlı olarak değişebilir). 1/saatte 30-100 litre su buharlaştırır
2. Çalışan personel sayısı, bir vardiyada 1
3. Toplam kurulu güç 100 kW/h
4. YFD güç tüketimi, en fazla 60 KW/h
5. Güç kaynağı 3 faz 380 V, 50 Hz
6. Fırın ölçüleri B x Ç x Y 7 x 2,6 x 3,50
7. Otomatik konveyör ölçüleri B x E x Y 7 x 1,40 x 0,8 m
8. Fırın kapasitesi 10m3
9. Fırın, kurutmaya ait üniteler ağırlığı.
Fırın gövdesi AISI 304 paslanmaz CrNi çelik.
13 ton
Yüksek Frekans Mikrodalga Kurutma Diğer Kurutucular
1. En etkili teknolojilerinin kullanımı önemli ölçüde, ürün kurutulmasında enerji tüketimini azaltmak. 1. Konvektif: En basit ve ucuz olduğu için yaygındır.
  • Avantajları: Ucuz enerji, düşük sermaye maliyetleri.
  • Dezavantajları: Düşük enerji verimliliği, düşük kurutma hızı, düşük kaliteli ürün.
2. Teknik araçlar ve teknolojilerin kullanımı çevre üzerine zararlı emisyonlar (CO2, termal, elektromanyetik, akustik) oluşturmaz. 2. Kızılötesi: Elektromanyetik ısıtma yöntemi. Dezavantajları: Ürün yüzeyinde aşırı ısı oluşur, iç katmanlara etkisi sınırlıdır.
3. Yüksek verimlilik elde etmek için tam otomasyon sistemi. 3. Yüzey kurutması: Isı ürün içine sınırlı nüfuz eder (maksimum 3 mm kalınlık). Dilimleme kalınlığı sınırları vardır.
4. Geniş bir yelpazede ürünlerin kurutulması (gıda, tarım ürünleri, kimyasallar, enerji, eczane). 4. Ürün stili depolama sırasında mikrobiyolojik göstergeler bozulabilir, kalın bölgelerde nem oranı yüksektir.
5. Minimum bakım ve sermaye maliyetleri ile üretim faaliyetleri. 5. Yüksek sıcaklıkta (70-80°C) kurutma. Besin kayıpları vardır.
6. Üründen buharlaşan nem, iz bırakmadan kaybolmaz. Nem, özel tasarlanmış kurutma kamerasında yoğunlaşır ve değerli bir yan ürün olarak saklanır. 6. Isıyı ürüne aktarmak için ek enerji ve ekipman gereklidir, maliyeti artırır.
7. Ürünün içeriğindeki vitamin ve tıbbi bitki terapötik özelliklerini korur. Yüksek frekans dalga ve vakum, oksidasyon olmadan kurutma sağlar. 7. Heterojen kesilen parçaların kuruması eşit değildir, ağırlık kayıpları ve maliyet artar.
8. C vitamini ve diğer hassas bileşenleri koruma oranı %75-98 arasında değişir. Geleneksel yöntemlerde bu oran %38-60'tır.
9. Mikrodalgalar ile kurutulmuş ürünler doğal bir renk, taze koku, yüksek mikrobiyolojik saflık ve uzun raf ömrüne sahiptir.
10. Saatte enerji tüketimi 4 kat daha azdır, ürün kurutma homojenliği ve su geri kazanımı yüksektir.

DİKKAT: TAMAMEN YERLİ ÜRETİMDİR. KURUTMA SİSTEMELERİNDE KULLANILAN MALZEMELER AVRUPA STANDARTLARİNA UYGUN KALİTELİ VE SERTİFİKALI PARÇALARDIR.

Teslimat Bilgisi

Teslimat bilgilerini burada paylaşabilirsiniz.