PAMUK ATIKLARINDAN YÜKSEK KALITELI EKSTRÜDE YEM ÜRETİM ÜNİTESİ Öncelikle, pamuk çiçek tablası (şift), çiçek sapı, küçük ebatlı ve kırık çiğit taneleri, yabancı ve zararlı madde kontrollerinden geçirilerek işlemek için özel tasarlanmış ekstrüder makinesinde işleme tabi tutulur ve yaprak büyüklüğüne getirilir. Elde edilen bu yeni form, ister yaprak formunda istenirse daha küçük formlara getirilerek tüketilir.
Elde edilen bu yemde yaklaşık %17 üzerinde selüloz, %13-14 protein içeren ve %4,5 oranda yağ, sindirilebilir ham protein %75-80 içeren bir yem oluşur. Bu yem doğrudan kullanılabileceği gibi yem rasyonlarına katkı olarak kullanılabilir.
Bu yemler ucuz ve besleyici olduğundan hayvansal tarım işletmelerinde, besi ve süt çiftlikleri tarafından büyükbaş ve küçükbaşlar için tercih edilmektedir.
Hava şartları her zaman hayvan yemi üretimine etki göstermektedir. Teknolojiler eskimektedir. Bu veya farklı etkenlerden dolayı yem hazırlama tekniği verimliliği düşmekte, bu da üretilen yemin kalite düzeyini etkilemekte olup, üretilen yem düşük besin içeriği ve yüksek düzeyde zararlı mikroorganizma ve bakteriler içermektedir.
Modern teknoloji sayesinde extrude yemlerinin yaygın kullanımı, önemli ölçüde finansal maliyetlerin azalmasına ve karın artmasına neden oldu. Yem, hayvanlar için karbonhidrat kaynağıdır.
Hammadde extrudere gönderiliyor ve burada sıkıştırılan hammadde 10 saniye boyunca T = 110-120 °C sıcaklık uygulanmaktadır. Böyle bir yöntem sonucu, 1 gram hammaddedeki zararlı mikroorganizma sayısı extrude edilmeden önceki sayıdan 10.000 kez daha azalmakta ve bakteriler imha edilmektedir.
Sadece elektrik kullanılır. Kimyasal katkı maddeleri kullanılmaz. Atık su ve gaz üretmez.
Bugünlerde en iyi yem üretim metodu, hammaddeyi extrude etmektir. Hammaddeler ısıl işlem görürken eter maddeler ile yemin tadı iyileşmektedir. Sindirimi tetikleyen enzim aktivitesi yükselmektedir.
Bilindiği üzere hayvanlara extrude yemin yerine diğer normal yem verildiği zaman sadece yarısı sindirilmektedir. Çünkü enerjinin çoğu tahıl ve diğer içeriklerin kabuğunun sindirilmesine harcanmaktadır. Bu nedenle hayvan beslemede yüksek verimlilik kazanılması düşünüldüğünde teknolojik açıdan giderler yükselmektedir. Bu işte eksiklik sayılmaktadır. İşlenmemiş yem ucuza mal olmakta ama saklama süreci içinde hızlı bozulduğundan dolayı büyük sorun olmaktadır.
Extrude yem hayvan midesinin faaliyetini yarı yarıya indiriyor. Sindirim için harcanacak enerjiden tasarruf sağlanıyor. Extrude yem hayvanın tüm ihtiyaçları için gidiyor. Extrude yemler dana ve küçükbaş yetiştiriciliğinde çok önem arz ediyor. Dana ve küçükbaş yetiştiriciliğinde %90 oranında hayvanlar, mide rahatsızlıkları, bağırsak iltihap bulaşmadan telef olduklarını veteriner doktorlar çok iyi bilmektedirler.
Extrude yemlerin raf ömrü uzundur ve bu yemler ile beslendiğinde hayvan ölümü 2 kat daha azalmaktadır. Daha sonra kaba yeme geçildiğinde de extrude yem ile beslendiği için mideleri sağlam ve bağırsak sistemi hastalıklardan yorulmamış olduğundan büyümede extrude yem ile beslenmemiş olan hayvanlar kendi eşitlerini büyümede geçmektedirler.
Extruder yemde vitamin oranı %7-%9 olurken diğer nemli yemde vitaminlerin parçalanması hızlı olduğundan vitamin oranı düşmektedir. Extruder yemlerin emme özelliğinden dolayı mide ve bağırsak hastalıklarını önleyicidir.
Extrude yem üretimi, finansal giderlerin kapanması ve gelirlerin yükselmesini sağlayan tek bir yöntemdir. Bu durum süt hayvancılığında önem arz etmektedir. Hayvancılıkta yüksek verim almak için sığırları sürekli beslemeniz gerekmektedir. Hayvanlarda extrudeden sonra korunaklı protein, korunaklı yağ şırdanda parçalanmadan ince bağırsakta sindirilmektedir. Bu olaydan dolayı aminoasitlerin kana emilimi ile süt proteinin oluşumu ve yağ asitleri ile enerji alışverişi belirli düzeyde tutulması sağlanmaktadır.
Burada işlenmiş nihai ürünlerin kullanım alanları detaylandırılabilir.
Teslimat bilgilerini burada paylaşabilirsiniz.